Til inspirasjon: Uncivilisation og The Dark Mountain Project

Bitteliten oppdatering 2.8.12:

Uncivilisation-lenka peker nå til 2012-festivalen, og det passer jo bra

[Dette skal egentlig bli en egen sone på Origo. Men prestasjonsangst gjør at vi starter litt mykt. Prestasjonangsten handler ikke altfor mye om at grunnleggerne av Dark Mountain skal kjøre teksten i google translate og bli sinte. Sånn er ikke verden.]

Lykkelig er jeg som ble invitert til Uncivilisation 2011 i midten av august. Historiene vi delte på festivalen, skal jeg komme tilbake til. Men inntil videre skylder jeg mine norske likesinnede å dele fakta om Uncivilisation og om The Dark Mountain Project.

Grunnleggerne bak Dark Mountain – de to britiske journalistene og skribentene Dougald Hine og Paul Kingsnorth – påpeker at tiden er inne for nye historier. Tanken er at Dark Mountain skal forvandles til å være nye måter å se og skrive om verden på. Det er dette som kalles ikkesivilisasjon – eller uncivilisation.

Det hele startet opp over noen øl på en pub. To frustrerte journalister ville skrive nye og viktige historier. Som en oppfølger formulerte Dougald og Paul åtte prinsipper som skal inspirere skribenter. Og som kanskje først og fremst treffer oss som har levd av å skrive nesten-viktige og nesten-sanne historier i en årrekke.

De åtte prinsippene for ikkesivilisasjon er cirka slik:
[Les dem på engelsk hvis du vil (skroll deg ned i manifestet og ikke heng deg opp i at de kaller det et manifest da vel:
Dark-Mountain.net: Eight Principles of Uncivilisation]

  • Vi lever i en tid der mye rakner både sosialt, økonomisk og økologisk. Overalt omkring oss ser vi tegn på at måten vi lever på allerede er på vei over i historien. Vi vil møte denne realiteten på en ærlig måte og lære hvordan vi skal leve med den.
  • Vi tar avstand fra overbevisningen om at de krisene verden havner oppi, kan reduseres til en samling ‘problemer’ som bare trenger teknologiske eller politiske ‘løsninger’.
  • Vi tror at krisene i dag har røtter i de historiene vi har fortalt oss selv og hverandre. Vi har til hensikt å utfordre de historiene som underbygger sivilisasjonen vår: myten om framskritt, myten om menneskets sentrale plass, myten om vår adskillelse fra ‘naturen’. Disse mytene er spesielt farlige fordi vi har glemt at de er myter.
  • Vi vil at historiefortelling skal spille en viktigere rolle enn å være underholdning. Det er gjennom historier at vi skaper virkeligheten.
  • Menneskene er ikke poenget og formålet med planeten. Vi vil starte med å forsøke å gå et skritt utenfor den menneskelige bobla. Ved omhyggelig oppmerksomhet vil vi knytte oss til den ikkemenneskelige verden.
  • Vi vil løfte fram skriving og kunst som er grunnfestet i tid og sted. Litteraturen har altfor lenge blitt dominert av de som lever i de kosmopolitiske festningene.
  • Vi vil ikke miste oss selv i utdyping av teorier og ideologier. Ordene vil være elementære. Vi skriver med møkk under neglene.
  • Slutten på verden slik vi kjenner den er ikke full stopp. Sammen vil vi finne håpet forbi håpet og stiene som leder til den ukjente verden foran oss.

Vil du være med på å delta i The Dark Mountain Project? Kommenter på innlegget eller send en direktemelding!

Bildene er fra Uncivilisation 2011 i East Meon sør i England:

Dark-Mountain.net: Les mer om The Dark Mountain Project
Uncivilisation.co.uk: Les mer om Uncivilisation

Et par begreper ble det for meg vanskelig å finne gode fornorskninger av. Deilig at dette ikke handler om å være flink, bare om å være ærlig …

Vist 211 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder